вторник, 30 юни 2020 г.

Платон: Митът за пещерата

Древногръцкият философ Платон в книгата си „Държавата“ разказва мит, според който почти всички хора на света цял живот прекарват в Пещера с оковани вратове. Те не могат да въртят главите си и виждат само това, което се намира пред тях. Зад тях огън осветява дъното на пещерата, а между тях и огъня има стена. Покрай стената пък минават хора, които носят различни вещи, стърчащи над стената: статуи на хора и фигури на животни, направени от камък или дърво. Затворниците през целия си живот виждат върху стената само сенките на тези предмети, създадени от сиянието на огъня, и не възприемат за истинно нищо друго, освен тези сенки.

Ако някой от тях бъде освободен, най-напред трябва да свикне с шокиращата за него гледка в огъня и към онези предмети, чиито сенки дотогава е гледал и смятал за истински. След като свикне с факта за Пещерата и започне да се ориентира в нея, ще открие, че има стъпала, които водят до изхода. Ако положи голямо и продължително усилие, той ще може да излезе от света на сенките и излезе от пещерата. Там, на свободната земя, ще трябва дълго време да свиква с блясъка на ярката светлина, която в началото ще ослепява очите му.

След като свикне със светлината, ще може да наблюдава спокойно самите неща такива, каквито са: земята, дърветата, небето... Едва тогава той би могъл да види слънцето такова, каквото е в действителност с разбрането, че то управлява всичко. Веднъж след като е осъзнал това, този човек не би могъл да се върне в Пещерата, за да живее, както преди. Но, изпитвайки съчувствие към своите оковани другари, той ще се върне при тях за да ги убеждава, че това, което гледат и слушат, е илюзия и че истината за нещата трябва да се търси извън Пещерата.

Болшинството затворници няма да му повярват - ще му се присмиват, ще го критикуват или ще го убият, за да млъкне. Въпреки това той може да успее да спомогне за освобождаването на още смели хора...



ТЪЛКУВАНЕ

ОНТОЛОГИЧНО: пещерата представлява материалния свят със своето разнообразие на предмети, вещи, същества, всички с тленните, преходни и затова илюзорни тела и форми. Светът извън пещерата е онова, което Платон нарича свят на Идеите – т.е. духовният свят,в който най-висша е идеята за доброто и където съществуват вечните и непреходните причини и принципи.

ГНОСЕОЛОГИЧНО: в материята на пещерата няма трайно познание, всичко е по-малко или повече илюзорно. Който желае да постигне висше познание, което е непроменяемо и трайно валидно, трябва да издигне своя ум до света на Идеите.

ПОЛИТИЧЕСКО: затворниците не са единствените в пещерата. Има и такива, които ходят покрай стената с предметите и допринасят активно за създаването на илюзията. Оставят хората в техните окови и даже се възползват от този факт. Така наречените „господари на пещерата“ могат да бъдат разгледани като скритите управници, които дърпат конците на експлоатацията, бедността и невежеството.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Митът за пещерата е мит (алегория) за човешката душа, пленена в оковите на материята и замаяна от илюзиите на материалния свят. Но тя изпитва естествено желание за освобождение и за познание. Веднъж щом душата съзре доброто и истината, тя винаги ще се стреми към тях.

....
Надявам се колегите от Новия акропол да простят, че заимствам текста, редактирайки и адаптирайки го за нашите цели, ползвайки материала - Мит: Пещерата на Платон. :)

понеделник, 29 юни 2020 г.

Важните неща в живота - определете приоритетите

Един професор по философия застанал пред класа си. Пред него имало няколко неща. Когато часът започнал, той безмълвно извадил един голям празен буркан и започнал да го пълни с топки за голф. След това попитал студентите дали бурканът е пълен. Те отвърнали утвърдително.

След това професорът взел кутия с камъчета и ги изсипал в буркана. Разклатил леко буркана. Камъчетата се наместили в празните места между топките за голф. Той отново попитал студентите дали бурканът е пълен. Те отново били съгласни.

Сетне професорът взел кутия с пясък и я изсипал в буркана. Разбира се, пясъкът запълнил останалото пространство. Професорът отново попитал класа дали бурканът е пълен. Студентите отвърнали с единодушно „да“.

Тогава професорът извадил две бири изпод масата и ги излял до дъно в буркана, като така запълнил пространството между песъчинките. Студентите се засмяли.

„Сега“, казал професорът, след като смехът утихнал. „Искам да ви кажа, че този буркан представлява вашият живот. Топките за голф са важните неща – вашето семейство, деца, здравето ви, вашите приятели и страстните неща в живота ви. Ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви все още ще бъде пълен. Камъчетата са другите неща, които имат значение, като работата, къщата и колата ви. Пясъкът е всичко останало – малките неща.“

„Ако поставите първо пясъка в буркана,“ продължил той, „няма да има място за камъчетата или топките за голф. Същото важи и за живота.

Ако отдадете цялото си време и енергия на малките неща, никога няма да ви остане място за нещата, които са важни за вас.

Обърнете внимание на нещата, които са критично важни за вашето щастие.

Прекарвайте време с децата си. Отделете време за родителите си. Посетете бабите си и дядовците си. Заведете съпругата си на вечеря. Забавлявайте се, сякаш отново сте на 18. Винаги ще има време да почистите къщата и да окосите ливадата.

Погрижете се първо за топките за голф – нещата, които наистина си заслужават. Определете приоритетите си. Останалото е само пясък.“

Една студентка вдигнала ръка и попитала какво представлява бирата. Професорът се усмихнал и казал: „Радвам се, че попита. Бирата просто ви показва, че колкото и препълнен да изглежда животът ви, винаги има място за две бири с приятел.“

Защо изучаваме философия?



Никой не бива нито на млади години да отлага заниманията си с философия, нито пък на стари години да загуби желанието си за такъв род занимания, защото за оздравяването на душата никога не е нито много рано, нито много късно. А онзи, който твърди, че времето на занимания с философия още не е настъпило, или пък че то вече е отминало, прилича на човек, който твърди, че времето за щастлив живот още не е настъпило, или вече е отминало. Затова и старецът, и юношата трябва да се занимават с философия. Първият - за да може, макар и остарявайки, да се запази вътрешно млад, като си спомня с благодарност за миналите дни, изпълнени с добродетели, а по-младият - за да може въпреки младежката си възраст да стане зрял и вследствие на това, че не познава страха от бъдещето.


Епикур, Писмо до Менойкей

Статии:

Първият ученик на Питагор - 8, 9 клас


Философът Питагор обиколил много земи и научил много, особено в математиката. Върнал се в Гърция... предлагал да учи гърците на математика, но никой не щял да се учи при него.

В отчаянието си предложил на един младеж да го учи, като му предложил да му плаща за всеки урок слушане по един грош. Този се съгласил и почнал да се учи у Питагор.

Питагор го учел на математика - теорема, пи, числа... и давал на ученика грош за всеки урок. Плащал всеки урок, който изнасял!

Но грошовете свършили и Питагор му казал: "Обучението не може да продължи, вече не мога да ти плащам за уроци, свободен си...".

- Моля ти се, Питагоре! - възроптал ученикът. - Нека продължим обучението, толкова неща научих, а си мислех наивно, че заради гроша ти идвах. Сега аз ще ти плащам грош на урок!


Вземете инициативата в свои ръце - 10 клас


Един бизнесмен затънал в дългове и вече не виждал изход от тежкото си положение. Кредиторите го натискали от едната страна, доставчиците пък всеки ден искали да им се плати за свършената работа. Той тръгнал да се разхожда в парка, за да се поразведри, мъглата в главата му била страшна и тревогата го смазвала. Той подпрял главата си с ръце, премисляйки различни опции, които евентуално да го спасят от фалит. Изведнъж пред него се появил невзрачен възрастен човек.

— Виждам, че сте разтревожен — казал. — Дали не искате да ми споделите какво ви измъчва?

Бизнесменът му разказал за проблемите си, липсата на пари и отказа на банките да му отпуснат поне някакъв малък кредит, за да развърти нещата. Старецът го изслушал, без да го прекъсва и казал:

— Мисля, че мога да ви помогна. - Попитал бизнесмена за името му, написал му чек и го пъхнал в ръката на изумения мъж.

— Вземете тези пари. Ще се срещнем точно след една година и ще ми върнете заема.

Бизнесменът не успял да гъкне дори и старецът като че ли се разтворил в тълпата. Нямало и следа от него. Предприемачът погледнал чека. В полето за сумата красиво било изписано „$500 000“, а на мястото за подпис — „Джон Рокфелер“. Рокфелер, един от най-богатите хора на планетата!

„Мога да приключа с всичките си проблеми за минута!“ — помислил си мъжът. Но вместо това сложил чека в сейф. Самата мисъл за съществуването на този чек му давала сили да изработи план за спасението на бизнеса си.

Окрилен от отново сполетелия го оптимизъм, той сключил няколко успешни сделки, успял да договори добри схеми за изплащане на дълговете си и да стъпи на твърда почва. Извършил крупни продажби. За няколко месеца изплувал от блатото и започнал отново да печели.

След година се върнал в парка със същия този чек, който му дал старецът. В уговорения час старецът бил на същото място. Мъжът бил готов да върне чека и да разкаже за успехите си, но изведнъж към тях се втурнала медицинска сестра в бяла престилка и хванала стареца за ръка.

- Толкова се радвам, че успях да го хвана! - възкликнала тя. - надявам се, че не ви е обезпокоил много. Той често бяга от къщи и разказва на хората, че е Рокфелер.

Бизнесменът стоял като треснат. За година той развъртял бизнеса си, купувайки и продавайки, напълно сигурен, че във всеки един момент на помощ могат да му дойдат онези половин милион долара.

Внезапно разбрал, че не парите – реални или въображаеми, са преобърнали живота му. Новопридобитата му увереност му дала сили да достигне желаното и да има всичко това, което има в момента.

Вземете инициативата в свои ръце. В решаващия момент увереността в собствените сили играе най-важна роля за успешния развой на събитията.

сряда, 24 юни 2020 г.

Философски идеи за държавата и правото - 10 клас

 

1. Морал и право

Двете сфери, които регулират човешките взаимоотношения, са моралът и правото. В основата на морала стои вътрешното убеждение, че трябва да се съобразяваме дали действията ни се отразяват добре или зле върху всеки един човек. За разлика от морала правото не е въпрос на индивидуална свободна воля, а на волята на обществото. Затова то е принудително. Правото защитава интересите на всеки един от непочтените действия на други. Докато в морала, като защитаваме личните си интереси, защитаваме интересите на всички хора. Затова в морала отсъжда съвестта, а в правото - съдът; моралът оценява и укорява, а правото принуждава и наказва. Същевременно и моралът, и правото са насочени към това да обединяват хората и да ги насочват към общи действия. Те регулират поведението на хората по отношение на най-важните човешки ценности. Вследствие на това те са неразривно свързани, занимават се с едни и същи теми и проблеми.


2. Право и права
- Правото защитава справедливостта, свободата, равноправието (функционалното равенство);
- Права на човека - естествени, лични (индивидуални), политически, социални, културни;
- Правни норми - общозадължителни, общи ценности;
- Система на правото - конституция; позитивно, частно, публично право
- Закони

3. Характеристики на държавата
- Обществен договор;
- Разделение на властите;
- Форма на управление;
- Правова държава;
- Гражданско общество.

4. Упражнение. Попълнете във втората колона характеристиките  на правовата държава.

 

Неправова държава

Правова държава

 Върховенство на властимащите.

 Върховенство на закона.

 Водеща роля има силата.

 Водеща роля има правото.

 Държавната власт е концентрирана в малка група хора.

 Държавната власт е представена от трите власти.

 Съдът и прокуратурата са зависими от изпълнителната власт.

 Трите власти са независими.

 Нарушаване на правата на човека.

 Зачитане на правата на човека.

 Гражданските права и свободи не са гарантирани от закона.

 Гражданските права и свободи са гарантирани от закона.

 Богатите и бедните не са равни пред закона.

 Всички са равни пред закона.

 Несправедлива държава.

 Справедлива държава.

 

 

Ел. учебник по Философия за 10 клас - тема: " Философски идеи за държавата и правото", стр. 188-189.

понеделник, 22 юни 2020 г.

Икономика: Социализъм vs. Капитализъм

Един професор по икономика от Тексас, който се гордеел с това, че никога не е късал студент, веднъж скъсал един цял клас. Студентите в този клас настоявали, че социализмът работи и ако бъде приложен, никой няма да бъде беден, както и никой няма да бъде богат. Иначе казано, ще настане голямото равенство.

Професорът решил да им даде шанс да докажат теорията си с малък експеримент. Условието било, че всички ще получат оценки, които да са средно аритметично на сбора на всички оценки. Така няма да има скъсани, но пък и никой няма да бъде отличник.

След първия изпит оценките били изравнени и всички получили петици. Студентите, които учили съвестно били разочаровани, за сметка на тези, които пък въобще не били учили, но със усреднената система извадили късмет.

Когато наближил вторият изпит, студентите, които учили малко този път учили още по-малко, а тези, които преди учили съвестно решили, че сега това няма особен смисъл и те учили по-малко. След втория изпит всички имали четворки.

След третия изпит всички получили тройки. Това довело до скандали между студентите, обвинения и караници, като след тях никой вече не искал да учи заради другите. Така на следващия изпит всички били скъсани.

Тогава професорът им обяснил, че социализмът също се проваля, защото когато наградата е голяма и усилието за постигането ѝ е голямо, а когато правителството отнеме наградата, никой няма да опита да я получи.

Петте извода от този експеримент:
1. Не можеш със закон да направиш бедния богат, без да направиш богатия - беден.
2. Ако някой получава без да се труди, друг трябва да се труди без да получава.
3. Правителството не може да даде нещо на някого, без преди това да го вземе от някой друг.
4. Не можеш да увеличиш богатството, разделяйки го.
5. Когато половината от хората стигнат до идеята, че не е нужно да се трудят, защото другата половина ще се погрижи за тях, и когато другата половина стигне до идеята, че не искат да се трудят, защото друг ще се ползва от плода на труда им, това е началото на гибелта на нацията.

неделя, 21 юни 2020 г.

Човекът и изкуството



1. Изкуството като творчество
- творчество - труд, познание, изкуство;
- духовна дейност - създаване на художествена реалност;

2. Творческият характер на изкуството
- условно произведение, символично благо - продукт;
- игрово отношение - симулация;
- изобразяване на действителността.

3. Талант на твореца и художествен вкус на публиката

- талантът не може да се оцени без понятие за изкуство.
- цел на изкуството - задоволяване на индивидуални или обществени потребности.



Любопитно: Пърформънсът доколко е изкуство?

През ноември 2011 година, в музея в Дортмунд, Германия чистачка унищожила произведение на съвременното изкуство, оценено на 800 000 евро. Творбата, наречена "Когато започне да капе от тавана", представлявала леген, съдържащ утайка от вода капеща от тавана. Чистачката видяла мръсния леген и старателно го изчистила, като нанесла един от най-големите удари върху съвременното изкуство, показвайки, че макар и да струва 800 000 евро, това е само най-обикновена мръсотия. През февруари 2014-та година историята се повторила в Италия. В музея на град Бари чистачка изхвърлила няколко смачкани хартии и събрала трохите от бисквити от една маса, които, както се оказало по-късно, са били част от художествена инсталация, която струвала 10 000 евро. И може би няма да повярвате, но историята се повтаря и трети път. И отново в Италия. В град Болцано чистачка видяла инсталацията "Къде ще танцуваме довечера?", представляваща разхвърляни по пода празни бутилки от шампанско, фасове и хартийки от бонбони. Разбира се чистачката събрала всичко с метлата и го изхвърлила в кофата за боклук...

Маркетингови стратегии


1. Що е стратегия?
- във военното дело - изкуство за водене на война;
- в маркетинга - изкуство за водене на пазарна политика.

2. Видове маркетингови стратегии
а) стратегии, свързани с избора на пазара (пазарни сегменти)
- стратегия на масовия маркетинг;
- стратегия на диференцирания маркетинг;
- стратегия на пазарната ниша.

б) стратегии "продукт-пазар"
- стратегия "Проникване на пазара";
- стратегия за развитие на пазара;
- стратегия за развитие на продукт.

в) конкурентни стратегии
- фронтова атака;
- флангова атака;
- партизанска война.

г) стратегии за пазарен растеж
- матрица на Бостънската консултантска група

3. Жизнен цикъл на предприятието
- фази: възникване, стабилизиране, растеж, зрялост, спад (оцеляване).

Гражданско общество (ГО)



1. Същност на гражданското общество
- разликата между държава и ГО се прави от XVIII в.
- създател на теорията за ГО е Хегел;
- ГО - сфера на реализация на частни цели и интереси;
- гражданинът е основна ценност на обществото и държавата;
- ГО - съвкупност от отношения между хората, които не са пряко зависими от държавната власт;
- ГО е израз на гражданската инициатива;
- в ик. сфера - фирми, кооперативи, акционерни дружества (АД);
- в социалната сфера - семейство, самоуправление, партии, неправителствени организации (НПО);
- в духовната сфера - църква, обединения, медии.

2. ГО и демокрация
- демокрация има, ако има ГО;

3. Гражданско участие
- социална солидарност;
- диалог и сътрудничество с властта;
- толерантност

Ел. учебник по Философия за 10 клас - теми: "Гражданското общество (ГО)", стр. 182-184.



четвъртък, 18 юни 2020 г.

Държава, политика и управление - 10 клас


1. Политика
- в Древна Гърция политиката е всяка дейност, свързана с уреждането и управлението на държавата (полиса).

2. Държавно управление
а) форми на управление
- монархия - абсолютна, ограничена (парламентарна, конституционна),
- република - президентска, парламентарна,
б) политически режим
- демократичен - либерален, социален;
- недемократичен - диктатура (авторитарен, тоталитарен).

3. Демокрация
а) действителна
- гражданското общество контролира властта;
- управляваните могат да участват във вземането на управленски решения;
- медиите и Интернет са мощно средство за критика и натиск върху управляващите;
- гражданите имат равни избирателни права и се провеждат избори.

б) мнима
- все по-малко граждани участват в изборите;
- властовите елити са недостъпни за обикновените хора;
- обществото е подчинено на транснационални корпорации и медии;
- формално равенство пред закона.

3. Управлението на България
а) президент - държавен глава, върховен главнокомандващ; мандат 5 г.
б) конституционен съд - осигурява върховенството на Конституцията
в) трите власти
- законодателна власт - Народно събрание (Парламент)
- изпълнителна власт - Министерски съвет (МС)
- съдебна власт (Висш съдебен съвет, ВСС) - съдебни, прокурорски и следствени органи;
б) органи на местното самоуправление (области, общини, кметове).

 Ел. учебник по Философия за 10 клас - теми: " Държава, политика и управление", стр. 177-179 и "Държавно управление", стр. 180-181.


вторник, 16 юни 2020 г.

Глобалните проблеми на съвременността - 11 клас (ЗИП)

Всяка година Световният икономически форум провежда допитване за най-големите проблеми на модерното общество. В него участват повече от 31 000 души от 186 страни на възраст между 18 и 35 години. През 2017 г. тази възрастова група постави климатичните и екологичните проблеми на първо място. Класацията на най-горещи проблеми в световен мащаб за 2017 г. е такава:


1. Климатични промени/унищожаване на природата
2. Война
3. Дискриминация и неравенство
4. Тотална бедност
5. Религиозни конфликти
6. Правителствена корупция
7. Замърсяване на храната и водите
8. Липса на образование
9. Безопасност и здравеопазване
10. Липса на работа и икономическо развитие


91% са посочили, че вярват, че хората са най-важният фактор в ускорението на глобалното затопляне и промените в климата, като 78.1% от анкетираните са готови да променят начина си на живот, за да помогнат на природата и планетата.

Информацията може да не е 100% актуална за 2020 г. Какви проблеми бихте посочили още?

 

понеделник, 15 юни 2020 г.

Обществен договор и правова държава - 10 клас



1. Теории за обществения договор
- Защо държавата има власт да ни управлява и защо сме длъжни да се подчиняваме на законите?
- Политика - в Древна Гърция политиката е всяка дейност, свързана с уреждането и управлението на държавата (полиса).

а) Томас Хобс ("Левиатан")
- хората в "естествено състояние" са във "война на всеки срещу всеки";
- хората по взаимно съгласие сключват доброволно "договор" за сътрудничество;
- общественият договор води до поява на държавата и законовия порядък.

б) Джон Лок
- естественото състояние е израз на естественото равенство;
- държавата е гарант за естествените права на човека - живот, свобода, собственост.

в) Жан-Жак Русо
- естественото състояние е хармония с природата;
- разслоението на богати и бедни води до неравенство (конфликт);
- гражданският мир се гарантира от обществения договор; властта преминава в държавата;
- суверен е не държавата, а народът;
- законът гарантира справедливостта и свободата;
- естествената свобода се заменя с гражданска.

2. Разделение на властите (Шарл дьо Монтескьо)
- законодателна, изпълнителна, съдебна;
- трите власти взаимно се контролират, без да са подчинени една на друга;
- принципът на властовото разделение е възприет във всички демократични конституции;
- гаранция за защита на основните права на отделния човек;
- законите са в общ интерес на гражданите.

3. Принципи на правовата държава
- върховенство на държавата и правото;
- върховенство на конституцията
- закони, изразяващи, организиращи и защитаващи свободата;
- разделение на властите;
- правова организация на институциите на държавната власт.

4. Държавно управление
а) форми на управление
- монархия - абсолютна, ограничена (парламентарна, конституционна),
- република - президентска, парламентарна,
б) политически режим
- демократичен - либерален, социален;
- недемократичен - диктатура (авторитарен, тоталитарен).

Въпроси:
1. Кои институции представят трите власти в България? (стр. 176)
2. Как бихте определили "войната на всеки срещу всеки" при криза на държавността?
3. Кое е правилно: силата на правото или правото на силата?
4. Каква е целта на обществения договор?

 Ел. учебник по Философия за 10 клас - теми: "Идеите за обществен договор и правова държава.", стр. 170-173 и "Държава, политика, управление", стр. 177-179

неделя, 14 юни 2020 г.

Философия и изкуство - 9 клас



1. Философия на изкуството
- създаване на изкуство - духовна способност да се творят символични блага;
- изкуството има мимическа природа (гр. мимезис - подражание);
- разграничават се занаятчийското умение (гр. техне) и висшето изкуство.

2. Аристотел за изкуството

- светът е материя и форма;
- мраморна статуя - единство от безформена материя и фигурата, която скулпторът и придава;
- пресъздава се наличното в душата;
- изкуството се основава на подражанието на действителността;
- висши изкуства - поезия и музика;
- творчество - съзнателна активност, игривост, свобода.

3. Кант и Хегел за изкуството

а) Кант
- създаване чрез въображение и разсъдък;
- геният създава оригинални творби - образци за подражание;
- изкуството бива приятно (наслада, развлечение) и изящно (размишление),
- видове - словесно, изобразително и музикално.

б) Хегел
- реализиране на идеала;
- идеал - действителност в художествена форма;
- изкуството разкрива истината;
- мнимо и истинско изкуство.

4. Функции на изкуството
- хедонистична - удоволствие;
- комуникативна - връзка между автор, творба и публика;
- практическа - възпитава в морал, учи на добро;
- когнитивна - провокира познавателната активност, стремеж към истината;
- освобождаваща - води до катарзис, пречистване на зрителя, слушателя, читателя от афектите.

Въпроси:
1. Кои картини представят красивото и кои - възвишеното в упражнението на стр. 105.?
2. Всичко ли, което възприемаме като красиво, е произведение на изкуството?
3. В какъв смисъл творбата е символично благо?

Маркетингова информационна система и маркетингов микс - 10 клас

1. Маркетингова информационна система (МИС)  - събиране и обработка на информация

а) подсистеми на МИС
- за вътрешна информация (производство, продажби, срокове на доставки, цени, приходи, разходи);
- за външна информация на пазара (пазарни тенденции, успехи на конкурентите);
- за маркетингово проучване (ПМП) - има най-голямо значение.
- за анализ на маркетингова информация.

б) ПМП събира информация за:
- целевата група (клиентите) на новите продукти;
- броя на досегашните клиенти;
- броя на новите клиенти;
- размера на планираните приходи.

2. Маркетингов  микс   
- 4P: продукт  (Product),  цена  (Price),  дистрибуция  (Place)  и промоция (Promotion).

*С тези  маркетингови инструменти (елементи) се  реализират  целите  на  маркетинга, които са  постигане  на  пазарен  растеж и завоюване на пазарни сегменти. 
                                                                                                               
а) продукт  - потребителски характеристики на продукта:  
-  търговската марка;
-  дизайна на продукта;
-  дизайна на опаковката;
 - съпътстващите услуги (сервиз, гаранционно обслужване).
 
б) цена - привлекателната цена зависи от:
-  равнището на цената;
-  приспособяване на цената;
-  изменение на цената;
 
в) дистрибуция (разпространение на продукцията)
-  избор  на  дистрибуторска  мрежа,  от  която  зависи  броя  на
посредниците и търговските разходи.
-  избор  на  стратегия  за  покритие  на  пазара  - интензивно, селективно и изключително разпределение.

г) промоция 
-  комуникационен микс (реклама, PR, стимулиране на продажби, отстъпки, намаления);
-  разпределение  на  средствата  за  реклама.


Въпроси:
1. Как разбирате принципа: "опаковката продава стоката"?
2. В какви случаи се налага изменение на цената?
3. Какво е пазарен сегмент?

Учебник "Икономика за 10 клас; тема 11: Маркетингова политика на предприятието", изд. Мартилен, 2019, стр. 110-112

четвъртък, 11 юни 2020 г.

Същност и възникване на държавата - 10 клас


1. Същност на държавата
- форма на организация на обществото чрез разпределението на властта, която обединява и защитава хората, населяващи територията й;
- характеристики - население, власт, територия;
- функции - организираща, регулираща и защитаваща;
- властта се реализира чрез институции;
- държавата е договорна общност ("обществен договор", Томас Хобс).

2. Възникване на държавата
- закономерен процес, с нарастването на градовете се развива държавността;
- етапи в развитието на държавата: антична, средновековна, модерна, съвременна;
- полис - антична град-държава;

3. Справедливата държава на Платон
а) обществена организация на идеалната държава
- царете-философи управляват;
- воините пазят и воюват;
- занаятчиите и селяните изхранват всички.

б) несправедливи държави - силата надделява над разума.
- тимокрация - воините не се подчиняват на философите и се стремят към богатство;
- олигархия - група богати воини управляват;
- демокрация - разпространяване на олигархическото управление, воините са на почит;
- тирания - управлява един и потиска всички.

4. Аристотел за държавата
а) общи положения
- държавата съответства на същността на човека като обществено същество;
- само в държавата може да се изпълни смисълът на човешкия живот;
- няма едно-единствено правилно управление (като при Платон);
- съчинения: "Политика", "Никомахова етика".
- етиката и политиката са тясно свързани.

б)  форми на държавата
- монархия - управлява един;
- аристокрация - управляват няколко;
- полития - управлява множеството.


Внимание!: Демокрацията при Платон се разбира по начин, силно отличаващ се от съвременните разбирания. Обърнете внимание на разясненията по въпроса от Дейв Робинсон в книгата "Платон - графична история" (изд. ЕРА, 2019). Днес посочваме, че родина на демокрацията е Древна Гърция (Атина), защото първо там са се прилагали принципите на изборност и мандатност на управление. Гражданите са имали възможност да упражняват политическата си воля чрез гласуване. Платон е първият философ, който разсъждава за организацията на обществото в съчинението си "Държавата". Аристотел говори за "полития", което е близо до позитивното съвременно разбиране на демокрацията. Прочетете самостоятелно вижданията за държавата на Аристотел в съчинението "Политика" в учебника на стр. 167-168.


Решенията трябва да се определят на знанието, а не от болшинството на гласовете. Платон
 
Въпроси:
1. Възможно ли е общество без държава?
2. Защо е възникнала държавата?
3. Кои са най-древните държави?

 Ел. учебник по Философия за 10 клас - теми: "Същност и възникване на държавата" (стр. 164-166) и "Значението на държавата" (стр. 167-169)


Фактори и причини за попадане в зависимост - 8 клас


1. Същност на пристрастяването (наркоманията)
а) болестно привикване към психоактивни (наркотични) вещества - алкохол, никотин, хероин, екстази, амфетамини и др.
б) признаци на пристрастеност
- необичайно променливо настроение;
- еуфория, сънливост, депресия;
- загуба на интерес към всичко (апатия);
- неадекватна безпричинна агресия;
- аморално и криминално поведение (лъжи, кражби).
в) краен резултат
- физически и психически упадък, кома и смърт.

2. Действие на психоактивното вещество
- временно притъпява психичните проблеми;
- зависимост и безпомощност;
- загуба на вяра в собствените сили;
- липса на воля.


3. Упражнение: Фактори и причини (стр. 101)
- Определете от списъка, кое е фактор и кое е причина за попадане в зависимост: неадекватна самооценка, показване на зрялост и смелост, прекалено строги родители, любопитство, несигурност, бягство от реалността, ниско самочувствие, приемане в група, имитиране (подражание), самодоказване, удоволствие от риска, междуличностни конфликти, лична драма (житейска криза), липса на смислени занимания.

Упътване: може да разпределите изреденото в две колонки  - фактори и причини; или да подчертаете в реда или факторите, или причините.

Ел. учебник по Философия за 8 клас - стр. 101-103.

Изходно ниво:


вторник, 9 юни 2020 г.

Войната и мирът като проблеми на човешкото съществуване - 11 клас ЗИП

1. Какво е войната?
- въоръжен сблъсък между държави. Хуго Горций;
- първоначално състояние - "война на всеки срещу всеки". Томас Хобс;
- продължение на политиката с други средства. Клаузевиц;
- борба за територии и ресурси;

2. Видове войни
- справедлива и несправедлива;
- свещена - по религиозни причини;
- публична (между държави) и частна (между групи граждани);
- локална, регионална, глобална.

3. Светът на войната
а) начало
- обявяване, ултиматум, военни действия;
- прекратяване на дипломатическите отношения.

б) арена
- район на войната - сумарната територия на воюващите;
- театър на военните действия, фронт.

в) участници
- сражаващи се (комбатанти) - командир, войнски знаци, оръжие, устав;
- несражаващи се - мирно население.

г) средства
- конвенционални, разрешени.

д) предели
- ограниченост във време и пространство.

4. Острови на мира и войната
- парламентьорство;
- неутралитет;
- край на войната - мир, покоряване.


Въпроси:
1. Какво се разбира под понятията гореща и студена война?
2. Терористичната група войнско формирование ли е?
3. Партизаните считат ли се за участници във войната наред с редовната армия?
4. Кои средства за водене на война се считат за неконвенционални и забранени? (проучи!)
4. Каква е разликата между парламентьорство и дипломация?
5. След Втората световна война се създава организация, която е загрижена за световния мир и сътрудничеството между народите. Коя е тази организация? (проучи!)


Мистикът и романтикът - 11 клас

1. Мистикът и мистицизмът
- ирационално и интуитивно познание;
- търсене и откриване на абсолютното;
- вяра в божествеността на душата;
- мистично съзерцание;
- озарение и внезапно осенение;
- непосредствено познание;
- природата е божество (пантеизъм).

2. Романтикът и романтизмът
- критика към науката на Просвещението и култа на разума;
- светът е изпълнено с тайни битие, т.е. не може да се обхване напълно от разума;
- човекът е вселена (микрокосмос);
- общество - свят на индивидуалности;
- Колкото е по-поетично, толкова е по-истинно (Новалис);
- поезията е познание.



Въпроси:
1. Има ли място за мистицизъм и романтизъм в живота на съвременния човек?
2. Имат ли общо мистицизмът, романтизмът и религиозният светоглед?
3. Оправдана ли е позицията на романтизма по отношение на науката?


Ел. учебник - Философия за 11 клас (pdf) - стр. 151-161

Права и свободи. Права и задължения, правни и морални норми - 10 клас


1. Право и свобода
- човек се развива, ако е свободен;
- в обществото свободата не е безгранична;
- свободата на личността завършва там, където започва свободата на другия;
- забранено е това, което противоречи на общите интереси, ценности и цели;
- свободата се реализира чрез принципа на справедливостта;
- свободата се осъществява като право - законов порядък, разрешения и забрани, отговорности и задължения;
- върховенство на закона - формално равенство;
- Конституцията утвърждава основните права на гражданите.

2. Основни права
- лични права - индивидуална свобода;
- политически права - участие в политическия живот;
- икономически права - собственост и стопанска дейност;
- социални права - образование, здравеопазване, труд, социално осигуряване;
- право на участие в културния живот на обществото.
* виж още: Всеобща декларация за правата на човека, 1948
* виж още: Основни задължения на гражданите
 

3. Правни норми
- предписания или забрани за определено поведение с общозадължаваща сила;
- основна функция на правните норми е да заставят всички да зачитат общите ценности;
- правото разграничава физическо лице (отделния човек) и юридическо лице (фирма, община, институция, държава);

4. Системата на правото
- позитивно право - действащи закони;
- обичайно право - произтича от традицията;
- писано право - произтича от законодателя (монарх или парламент);
- частно право - определя се за физическите и юридическите лица;

- публично право - доминира държавата и има неравностойност на страните.


5. Етика и право
- в етиката - обществени норми, укор, съдник е съвестта;
- в правото - закони, наказание, съд.

Въпроси:
1. Кой е върховният закон на държавата?
2. Има ли общочовешки и безусловни права? (виж. в учебника!)
3. Припокриват ли се моралните и правните норми?
4. Възможно ли е съществуването на държава без писани закони (правни норми)?


Упражнения:
1 упр. - Права и задължения на ученика (В) - стр. 161.
2 упр. - Правни норми - стр. 162.


Ел. учебник по Философия за 10 клас - теми: "Права и свободи" (стр. 158-160), "Права и задължения, правни и морални норми" (стр. 161-163).


понеделник, 8 юни 2020 г.

Персоналът в предприятието: назначаване, възнаграждаване и мотивиране (част II) - 10а клас



1. Определяне на потребностите от персонал
- процес на привличане на кандидати за свободни работни места, от които да бъдат подбрани тези, които най-пълно отговарят на изискванията на длъжността. Кандидатите се подбират чрез CV (професионална автобиография), мотивационно писмо и интервю.
- вътрешно набиране - участват служители на фирмата;
- външно набиране - привличане на кандидати от трудовия пазар чрез обяви, социални мрежи, бюро по труда и трудови борси.

2. Управление на възнагражденията
а) работната заплата -  парично възнаграждение за положен труд и постигнати резултати;
а) формиране на брутната заплата
- постоянна (твърда) част - стабилизиращо въздейства на служителите;
- променлива част - мотивиращо въздействие чрез бонусни схеми.
в) бонуси
- допълнително възнаграждение за постигнати резултати над планираните;
- стимулиращи награди.

3. Мотивация
- процес на подтикване към дейност, която води до постигане на личните цели и целите на фирмата;
- акцентира се върху възнаграждение, удовлетвореност от труда и принадлежност към организацията.


Въпроси:
1. Какво е трудова дисциплина?
2. Какви могат да бъдат последствията за служителя, ако не спазва изискванията за трудово поведение?
3. В какво се изразява мотивацията на служителя?

неделя, 7 юни 2020 г.

Естетически измерения на света - 9 клас

1. Естетическо отношение
- естетическо - красивото изобщо, естетически свойства.

2. Характеристики на естетическото
- спонтанност;
- непосредственост;
- емоционалност;
- субективност.

3. Красиво, възвишено, естетически вкус
а) красиво
- прекрасно, съвършено, идеал
- сетивно, емоционално и интелектуално удовлетворяващо;
- противоположно на грозното - безформено, безобразно, отблъскващо.

б) възвишено
- надскачане на обикновеното;
- състояние на висота.

в) естетически вкус
- връзка между сетивност, въображение и разум;
- способност за естетическа оценка;
- сетивна чувствителност към нюансите.

4. Естетичното в природата и в човека
а) природа
- красивото в природата съществува само за човека;
б) човек
- вътрешна (морална) и външна (физическа) красота.

Ел-учебник Философия за 9 клас, стр. 102-104

5. Упражнения
б) Естетическото светоусещане - Красиво и възвишено, стр. 105-107

четвъртък, 4 юни 2020 г.

Психично здраве и зависимости - 8 клас

1. Психично здраве
- способност правилно да разбираме света.

2. Механизъм за изграждане на зависимост
- зависимост - непреодолима нерационална потребност от прием на психоактивно вещество или извършване на дейност, заради удоволствието;
- пристрастяване (привикване) към психоактивно вещество с редовно приемане и увеличаване на дозата;
- психоактивното вещество въздейства подобно хормоните на щастието (ендорфините);
-  абстиненция (абстинентна криза) - остър наркотичен глад.

3. Видове зависимост
а) физиологична
- остра нужда от наркотика, за да функционира безпроблемно тялото и за да се избегнат физическите страдания от липсата му;
- симптоми на абстиненцията - телесен дискомфорт, болки, тревожност, страх, агресивност.
б) психична
- силно желание да се изпита удоволствие, отпуснатост, освобождаване от неприятни психични състояния;
- човек приема психоактивно вещество, за да се "чувства добре".
в) социална
- непреодолима потребност от извършване на дейност, която доставя удоволствие или предизвиква силни изживявания;
- хазарт, шопинг (натрапчиво пазаруване), Интернет-зависимост, игромания.

4. Локализация (локус) на контрола
- склонността на личността да търси причините за резултатите от действията си в себе си (вътрешен локус) или в другите (външен локус).

5. Упражнения
Отворете електронния учебник по Философия за 8 клас и самостоятелно направете упражненията:
- Фактори или причини за изпадане в зависимост - стр. 101.
- Видове зависимост - стр. 103.
 

линк

Въпроси:
1. Зависимостта като нерационална потребност има ли общо с видовете потребности, представени в пирамидата на Ейбрахам Маслоу? (виж стр. 40!)
2. Как човек може да преодолее зависимостта си от приемане на психоактивни вещества?
3. Може ли човек да не осъзнава, че е зависим от психоактивни вещества?


 Тест 8а - 2021/22

Тест 8б - 2021/22 

 
 

Ел. учебник по Философия за 8 клас - стр. 98-100.

Справедливост и право - 10 клас


1. Справедливост, закон и право
- всеки да получава, това което му се полага и заслужава;
- правилно и честно разпределяне на дейности и отговорности, тежести и блага;
-  справедливостта се реализира в правни норми, записани в закон;
- закон - система от задължителни правила, които трябва да се спазват;
- Правото е справедливо, ако е морално (Джон Ролс);
- Правосъдието е справедливост в действие (Бенджамин Дизраели).

2. Справедливостта - принцип и цел на правото
- законите реализират справедливостта чрез безпристрастност;
- всички са равни пред закона - законът е един за всички;
- справедливостта е всеобщ принцип, който стои над закона, но е безсилна без него, защото той я установява;
- несправедливият закон, който не е одобрен от обществото, не може да бъде легитимен;
- Лош закон, но закон. - римска поговорка.

3. Платон за справедливостта и законите

- справедливостта е най-висше благо и най-висша ценност;
- справедливостта е качество, което се придобива с възпитание и образование;
- постигането на разбирането за справедливост е задължение за всеки;
- хармонията в действията на хората става чрез законите;
- личното разбиране за справедливост и наличието на закони водят до справедливо общество.

4. Аристотел за справедливостта и законите
- справедливостта е добродетел;
- човекът е социално (обществено) същество - в обществото има ред и закони;
- законите са два вида - произтичащи от природата (естествени) и от управниците;
- в доброто управление властва законът, а не човекът;
- има различни форми на справедливост - разпределителна (пропорционално разпределяне на блага), обменна (размяна на равни ценности), възмездна (възстановяване на това, което индивидът е загубил);
- Аристотел разграничава правото от морала.

5. Съвременно разбиране за справедливостта и законите (Джон Ролс)
- принцип на свободата - всеки да има свободи като другите;
- принцип на различието -  неравенството е справедливо, ако води до подобряване положението на онеправданите или, ако е свързано с длъжности, които са достъпни на всички с равни шансове.
- форми на справедливост - универсална, разпределителна (дистрибутивна), ценностна, процедурна;
- репресивна справедливост - симетрична, асиметрична, ретрибутивна, ресторативна.
(виж Учебник - стр. 156!)



Въпроси:
1. Защо е нужна справедливост?
2. Защо е нужен закон?
3. Богинята на правосъдието е Темида. Какво символизират превръзката на очите, везните и мечът й?

Eл-учебник по Философия за 10 клас - стр. 157-157 - уроци "Справедливост и право" и "Форми на справедливост".

вторник, 2 юни 2020 г.

Теоретикът и науката - 11 клас


1. Образът на учения и неговата работа
- методично и систематично изследване;
- откриване на връзки между нещата;
- подреждане на пъзела на общата картина;
- проучване на повтарящи се зависимости;
- формулиране на закони на природата, обществото и мисленето;
- постигане на истината за света.

2. Теория (умозрение)
- изследване и съзерцаване на вечните неща (Аристотел);
- гледна точка без хоризонт - поглед към света отвъд земното пространство;
- всевалидни космически закони;
- интегрален подход;
- математиката е универсален език.
- теорията изхожда от нас, основава се на структурата на нашия ум и на правилното му ръководство.



Въпроси:
1. Каква е мисията на науката?
2. Какво е значението на научното познание?
3. На кои велики учени се възхищавате?

Смисълът на живота - 11 клас (ЗИП)

1. Целите и смисълът на живота
а) цел - всеобщата цел е завършек на онова, което отсега желаем като цяло и завършено. Това е цялост на живота и съществуването. Стремежът към завършеност е отличителна характеристика на човека. Целта определя границите на смисъла на живота. 

„Човек е толкова голям, колкото са големи мечите му“ – Антоан дьо Сент-Екзюпери

Целта се свързва с мотивираните ни усилия към успеха (планирания резултат), които осмислят нашите действия.

б) смисъл на живота - основно етическо понятие, чрез което се изразява целостта на човешкото съществуване. Философите схващат смисъла по различни начини: щастие, дълг, успех, радост от познанието, любовта към Бога и др. За човека е свойствено да се стреми към всеобща цел и в съзнателния си живот да има опорна точка.

2. Предопределеност, случайност, съдба - философски възгледи за свободата
а) детерминизъм
- всичко е предопределено, защото има причина. Действията на човека са обусловени, поради което той няма възможността за избор и свободната му воля е невъзможна. Случва това, което е писано.
б) индетерминизъм
- всичко е случайно, действията не са предопределени. Една причина може да води до различни следствия, а всяко действие може да е независимо от своята причина. Нищо не избираме, не прилагаме воля, а само установяваме случващото се. Всичко е по волята на случая.
в) решението на Кант
- свободната воля се ръководи от моралната, а не от природната необходимост;
- причинността е в царството на природата, но отвъд него е царството на целите и свободата.

3. Смисъл на живота според християнството
- човешкият живот не е случаен, не е по заслуга, а дар по благодат;
- човек като венец на творението е свободен как да постъпи с този най-ценен дар;
-  когато човек съхранява дара, запазва смисъла на живота си;
- когато човек отхвърля дара (грехопадение), губи смисъла;
- грехопадението обрича човека на смърт.

4. Спасението (сотериология) и възстановяването на смисъла
- животът е първичен за човешката природа;
- с вярата, че смъртта може да бъде победена, човек се надява да придобие вечен живот;
- в надеждата на спасение човек намира смисъл в съществуването си;
- човек не може сам да се спаси без помощта на Бога;
- Бог отива при вярващия човека, за да му помогне.


Вижте още темите:


Въпроси:
1. Лекомислено е твърдението да се радваме на живота, а не да търсим неговия смисъл?
2. Ако не знаем какъв е смисълът, поне можем ли да знаем в какво се състои той, какво го определя?
3. Има ли нещо общо между кантианството, екзистенциализма и ницшеанството по отношение на смисъла на живота?

понеделник, 1 юни 2020 г.

Персоналът в предприятието


1. Групи персонал
а) управленски персонал - мениджъри, управители, директори;
б) разработващ персонал - специалисти, разработващи краткосрочната или дългосрочната политика на фирмата (техническа, икономическа, иновационна, инвестиционна, пазарна);
в) изпълнителски персонал - работници, заети в производствения процес;
г) обслужващ персонал - хигиенисти, поддръжка;

2. Управление на персонала

- процес на направление поведението на служителите в трудовата им дейност. Целта е всеки служител да работи по изисквания от фирмата начин.

3. Компоненти на системата за управление на персонала
- определяне на потребностите от персонал (човешки ресурси), подбор и назначаване на персонал;
- оценяване труда на персонала - текущо (ежемесечно, тримесечно) и годишно (атестиране);
- професионално и кариерно развитие;
- възнаграждение и мотивиране.

4. Определяне на потребностите от персонал
- процес на привличане на кандидати за свободни работни места, от които да бъдат подбрани тези, които най-пълно отговарят на изискванията на длъжността. Кандидатите се подбират чрез CV (професионална автобиография), мотивационно писмо и интервю.
- вътрешно набиране - участват служители на фирмата;
- външно набиране - привличане на кандидати от трудовия пазар чрез обяви, социални мрежи, бюро по труда и трудови борси.

5. Управление на възнагражденията
а) работната заплата -  парично възнаграждение за положен труд и постигнати резултати;
а) формиране на брутната заплата
- постоянна (твърда) част - стабилизиращо въздейства на служителите;
- променлива част - мотивиращо въздействие чрез бонусни схеми.
в) бонуси
- допълнително възнаграждение за постигнати резултати над планираните;
- стимулиращи награди.

6. Мотивация на персонала
- процес на подтикване към дейност, която води до постигане на личните цели и целите на фирмата;
- акцентира се върху възнаграждение, удовлетвореност от труда и принадлежност към организацията.



Въпроси:
1. Какво е трудова дисциплина?
2. Какви могат да бъдат последствията за служителя, ако не спазва изискванията за трудово поведение?
3. В какво се изразява мотивацията на служителя?

Още уроци