понеделник, 29 юни 2020 г.

Вземете инициативата в свои ръце - 10 клас


Един бизнесмен затънал в дългове и вече не виждал изход от тежкото си положение. Кредиторите го натискали от едната страна, доставчиците пък всеки ден искали да им се плати за свършената работа. Той тръгнал да се разхожда в парка, за да се поразведри, мъглата в главата му била страшна и тревогата го смазвала. Той подпрял главата си с ръце, премисляйки различни опции, които евентуално да го спасят от фалит. Изведнъж пред него се появил невзрачен възрастен човек.

— Виждам, че сте разтревожен — казал. — Дали не искате да ми споделите какво ви измъчва?

Бизнесменът му разказал за проблемите си, липсата на пари и отказа на банките да му отпуснат поне някакъв малък кредит, за да развърти нещата. Старецът го изслушал, без да го прекъсва и казал:

— Мисля, че мога да ви помогна. - Попитал бизнесмена за името му, написал му чек и го пъхнал в ръката на изумения мъж.

— Вземете тези пари. Ще се срещнем точно след една година и ще ми върнете заема.

Бизнесменът не успял да гъкне дори и старецът като че ли се разтворил в тълпата. Нямало и следа от него. Предприемачът погледнал чека. В полето за сумата красиво било изписано „$500 000“, а на мястото за подпис — „Джон Рокфелер“. Рокфелер, един от най-богатите хора на планетата!

„Мога да приключа с всичките си проблеми за минута!“ — помислил си мъжът. Но вместо това сложил чека в сейф. Самата мисъл за съществуването на този чек му давала сили да изработи план за спасението на бизнеса си.

Окрилен от отново сполетелия го оптимизъм, той сключил няколко успешни сделки, успял да договори добри схеми за изплащане на дълговете си и да стъпи на твърда почва. Извършил крупни продажби. За няколко месеца изплувал от блатото и започнал отново да печели.

След година се върнал в парка със същия този чек, който му дал старецът. В уговорения час старецът бил на същото място. Мъжът бил готов да върне чека и да разкаже за успехите си, но изведнъж към тях се втурнала медицинска сестра в бяла престилка и хванала стареца за ръка.

- Толкова се радвам, че успях да го хвана! - възкликнала тя. - надявам се, че не ви е обезпокоил много. Той често бяга от къщи и разказва на хората, че е Рокфелер.

Бизнесменът стоял като треснат. За година той развъртял бизнеса си, купувайки и продавайки, напълно сигурен, че във всеки един момент на помощ могат да му дойдат онези половин милион долара.

Внезапно разбрал, че не парите – реални или въображаеми, са преобърнали живота му. Новопридобитата му увереност му дала сили да достигне желаното и да има всичко това, което има в момента.

Вземете инициативата в свои ръце. В решаващия момент увереността в собствените сили играе най-важна роля за успешния развой на събитията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още уроци