понеделник, 30 март 2020 г.

Основни форми на предприятието - 10 клас


Основни форми на предприятието - 10 клас



1.  Класификация на основните форми на предприятието
а) според формата на собственост -  частни, държавни, общински, кооперативни;
б) според големината на капитала - малки, средни и големи;
в) според предмета на дейност - промишлени, строителни, селскостопански, търговски, транспортни и др.;
г) според участниците - чуждестранни, национални (вътрешни) и смесени;
д) според характера и предназначението на продукцията предприятията са произвеждащи:
- предмети на труда - суровини, материали, горива, енергия;
- средства на труда - машини, съоръжения, оборудване и др.;
- предмети за потребление - храна, облекло, обувки, предмети с културно-битово предназначение и др.;
-  услуги.
е) според правната форма - еднолични и дружествени.

2. Еднолична фирма

Определение: едноличното предприятие е собственост на едно лице, което ръководи дейността му (ЕТ, ЕООД)

а) едноличен търговец (ЕТ)   
- предприятието принадлежи само на един човек. Той получава всички печалби и понася всички загуби. ЕТ отговаря лично и носи неограничена отговорност. При неспособност ЕТ да покрие разходите си с имуществото на предприятието, той трябва да използва за целта и личното си имущество. 

Недостатък е неограничената отговорност, защото засилва тежестта на риска и предизвиква големи сътресения за обявяващите фалит и за членовете на техните семейства. Недостатък за собствениците на такава фирма е, че те нямат регламентирани работно време и отпуски, а при заболяване работата им силно се затруднява. 

Предимство е, че собственикът често изпълнява няколко, а нерядко и всички функции в предприятието, без да има необходимата квалификация за тях. За учредяване на ЕТ не се изисква минимален капитал, регистрацията е бърза и с ниски такси. ЕТ може да води едностранно счетоводство.

б) еднолично дружество с ограничена отговорност или еднолично ограничено отговорно дружество (ЕООД) 

- собственик на капитала (фирмата) е едно лице. Отговорността му  ограничена до размера на капитала и имуществото на фирмата. Така личното му имущество е (апартамент, кола и др.) е обособено и защитено при фалит на фирмата от кредитори на дружеството.

3. Сдружения (колективни фирми)

Определение: при дружественото предприятие две или повече лица се сдружават за извършване на предприемаческа дейност. Този тип предприятия биват персонални (на преден план е личният труд на съдружниците) и капитални (на преден план е предоставеният капитал).

а) събирателно дружество (СД) 

- персонално дружество с неограничена отговорност. Основава се от две или повече лица, които участват със своя труд и отговарят с личното си имущество. СД се създава и функционира въз основа на нотариално заверен учредителен договор. В края на името на фирмата СД съдържа добавката "и с-ие" (&co, сдружение). Отговорността на съдружниците в СД е солидарна и неограничена, т.е. всеки съдружник отговаря за целия размер на задължението на СД и не само в границите на собствената си вноска, а на цялото си лично имущество. Предимство на СД е възможността за разширяване на капиталовата база на предприятието чрез обединяването на капиталите на съдружниците и привличане на нови. Всеки съдружник има право да участва в управлението на дейността на СД. При особено важни решения е необходимо съгласието на всички съдружници. Основните недостатъци на СД са свързани с участието на много хора с равни правомощия в управлението на фирмата.

б) дружество с ограничена отговорност (ООД, ЕООД)

 - учредява се от едно или повече лица, отговарящи за задълженията само със стойността на дяловата вноска на техния капитал. Подходящо е в случаи, когато участниците не желаят да поемат риска на неограничената отговорност. Минималният размер на капитала за основаване на ООД е 2 лв. Докато дружеството съществува съдружниците не могат да получат дяловете си. Независимо от размера на своя дял всеки съдружник има право да участва в управлението на дружеството, в разпределението на печалбата, ад получава информация за хода на дружествените дела, да преглежда търговските му книжа, а при ликвидация да получи съответния си дял. Общият брой на съдружниците е ограничен до 20 лица. Органите на управление са Общото събрание и управител(и), който може да не е съдружник.
Общото събрание се състои от съдружници. В неговите заседания може да участва управителят, но със съвещателен глас, ако не е съдружник. То се свиква поне веднъж годишно или при писмено искане на съдружниците с дялове на 1/10 от капитала или ако загубите надхвърлят 1/4 от капитала.
Предимства - ограничена отговорност на съдружниците до размера на техния дял. Съдружниците имат широки права за контрол върху дейността на дружеството. Възможно е учредяването и на ЕООД.
Недостатъци - ограничен брой съдружници, малък капитал; контролът върху увеличаването или намаляването на капитала и задължителна публичност.

в) акционерно дружество (АД)

- учредяването се извършва от едно или повече лица (физически или юридически) с начален размер на капитала минимум 50 000 лв. АД е предприятие, чийто капитал е разделен на акции. Към фирмата му се включва означението "АД". Минималната стойност на 1 акция е 2 лв. Дружеството отговаря към кредиторите си с имуществото си. Акционерите са отговорни за задължението на дружеството до стойността на притежаваните акции. За разлика от ООД, съдружниците в АД могат да увеличават своя дял и да го продават. Срещу акциите си те получават дивиденти, но не участват лично в управлението на дружеството. Съществуват две системи на управление на АД - едностепенна и двустепенна.
При едностепенната система органи за управление са Общо събрание и Съвет на директорите, а при двустепенната - Общо събрание, Надзорен съвет и Управителен съвет.
допълнителна информация: Общото събрание се свиква най-малко веднъж годишно или по искане на акционерите, владеещи поне 1/10 част от капитала на АД. То избира Надзорен съвет в състав от 3-7 членове.
Надзорния съвет от своя страна избира членовете на Управителния съвет (минимум 9 души) и определя възнаграждението им. Така се създава по-голяма оперативност в управлението на АД като се избягва ненужно свикване на Общото събрание при необходимост от внасяне на промени в управителния съвет. Един човек не може да членува едновременно и в двата съвета. 

Управителния съвет действа въз основа на одобрен от Надзорния съвет правилник и докладва за дейността си пред Надзорния съвет най-малко на всеки три месеца. Надзорния съвет не участва в управлението на дружеството, а осъществява само връзката между дружество и Управителния съвет и няма никакви представителни функции по отношение на трети лица. Той упражнява пълен текущ контрол върху воденето на дружествените работи и има право да поиска сведения или доклад от Управителния съвет за всеки въпрос, засягащ дружеството, както и да използва услугите на външни експерти при изпълнение на задълженията си. Акционерният капитал се олицетворява от акциите и облигациите.

Термин: Акция - ценна книга, документ, който свидетелствува за внесен капитал в дружеството и е основание притежателят й да присвоява печалба (дивидент).

Работа в клас: Направете план-конспект на урока (не преписвайте 1:1).
Изгледайте презентацията: Класификация на предприятията по различни признаци

 Експертно становище: Какво са ООД и ЕООД?, ADVOKATAMI.BG

Въпроси: 

1. Какви биват лицата, свързани с учредяване на предприятие?

2. Ако имате идея за бизнес, каква би била правната форма на предприятието ви?


3. ЕООД може да бъде еднолична фирма или сдружение. Проучете каква е разликата между ЕООД и ООД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още уроци