понеделник, 16 ноември 2020 г.

Инструктаж за дистанционно обучение и правила за онлайн-общуване

Дистанционното обучение е вид обучение в реално време, но в различна от училищната среда. По време на обучението е необходимо да се спазват следните правила:

1. Преди началото на онлайн-срещата с преподавателя ученикът се подготвя  с изправно устройство, слушалки и микрофон; необходимите учебни помагала, учебници  и пособия за писане.

2. Средата за обучение  да бъде тиха, без странични шумове, светлини, напр. включен телевизор и др.

3.  В точния час ученикът се присъединява към виртуалната класна стая на съответния учебен предмет от дневната програма.

4. С началото на онлайн-урока  личният микрофон се заглушава и не се включва освен при изрично изискване от страна на преподавателя.  По този начин се постига тишина и уважение във виртуалната класната стая.

5. По време на онлайн-урока учениците са длъжни да наблюдават и слушат внимателно презентацията на учителя, както и да взимат участие при поставените задачи. Учителят има право да задава въпроси към конкретен ученик, с което проверява неговото активно присъствие, знания и концентрация в час.

6. По време на онлайн-урока не се допуска говорене и  изпращане на съобщения. Това се счита за нарушаване на учебния процес и неуважение към преподавателя.

7. При неспазване на правилата за етично поведение във виртуалната класна стая учителят има право да заглуши микрофона и да ограничи комуникацията на конкретен ученик за този час.

8. Учителят има право да записва онлайн-уроците с цел същите да бъдат наблюдавани по-късно от неприсъствалите ученици.

9. След приключване на онлайн-урока ученикът излиза от текущата сесия. Преподавателят напуска последен след всички ученици.

10. Не се допуска споделянето на лична информация от страните, които участват в обучението  /имейли, пароли, дата на раждане, аудио, видеоклипове и др./, несвързана с темата и целите на обучението.

11. Не се допуска изпращането  на обидни и дискриминационни съобщения.

12.  Не се допуска изпращането на изображения и емотикони по време на онлайн-урока.

13.  Не се допуска изпращането многократно на едно и също съобщение (спам).

14. Препоръчително е по време на дистанционното обучение да се пише на кирилица.

15. Учениците са длъжни да използват платформите за онлайн обучение само за образователни цели.

16. При невъзможност да се включи и да участва в онлайн-урок, ученикът е необходимо  да информира преподавателя.


Източник: Правила за работа в компютърна зала и онлайн обучение, ПГ по аудио-, видео- и телекомикация "А.С.Попов" - София

Версия за изтегляне: online-edu-instructions.docx

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още уроци