четвъртък, 3 декември 2020 г.

Методи на научната индукция

 


1. Метод на сходството
- Използва се за откриване на причината, която вероятно води до едно и също следствие. Сравняват се причините, които водят до един и същ резултат. Целта е да се открие повтарящо се условие, което вероятно е причина за повтарящо се явление. Този метод често води до вероятностни заключения.

2. Метод на разликата
- Прилага се към две сходни ситуации. Те се различават по това, че в експеримента в едната се премахва едно от обстоятелствата, за което се предполага, че е причина за наблюдаваното явление. Ако явлението изчезне, то може с много голяма сигурност да се твърди, че именно отстраненият фактор е причина за следствието.

3. Метод на съпътстващите изменение
- Използва се за проверка на хипотези. Прилага се като се създават две групи: контролна и експериментална. В експерименталната група всички условия се поддържат постоянни, както в контролната група, с изключение на едно, което засилваме и отслабваме. Ако изучаваното явление се променя пропорционално, то можем да твърдим, че променяното условие е причина за него.

4. Метод на остатъците
- Прилага се за откриване причината на сложно явление. С елиминирането на причините установяваме, че те не действат в изследваната ситуация. Вниманието се насочва към остатъка от причини, които са вероятното основание за наблюдаваното явление.

 

Още: Индуктивни и дедуктивни методи на разсъждение

Примери за индукция. Метод на математическата индукция: примери за решения

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още уроци