неделя, 5 април 2020 г.

Азът и другите. Комуналният човек - 11 клас


Азът и другите. Комуналният човек


1. Аз-идентичност и Ние-идентичност
Азът, нашето личностно тъждество, е източник на самосъзнанието ни, на чувството за уникална индивидуалност. Но ние отъждествяваме себе си и с нашите приятели, със семейството, с народа си. Съществува и външна- общностна идентичност, която трудно отделяме от представата за себе си. Ако при личното самосъзнание ние отговаряме на въпроса "Кой съм аз?", при идентифицирането ни с определена общност се питаме "Кои сме ние?". Затова някои изследователи говорят за два типа идентичности при човека - Аз-идентичност и Ние-идентичност.

2. Общностна идентичност

а) манастирска общност - аскетичен живот, социална солидарност, лична бедност (отказ от материални блага), скромност и равенство пред Бога.

б) казарма - уеднаквяваща дисциплина, унификация, униформеност, военен строй, общо "Аз", всички като един с обща цел.

в) комунистическа идея - пълно социално равенство, колективна свобода на мнозинството, всичко е общо.

г) първобитна община - господство на рода, индивидът прави всичко от името на племето, аз-ът не се проявява като уникална индивидуалност.

д) референтна група - групата, с която се самоопределя индивидът в съвременното общество (привърженици на определен вид музика, любители на фантастиката, колекционери на марки, фенове на футболен отбор и др.).

3. Обобщение
Съществуват форми на общностен живот, в които индивидуализмът се потиска и личностните различия се отстраняват.Такива комунални (общностни) форми на живот са посветени на по-висши от индивидуалното съществуване цели, каквито могат да бъдат родовото оцеляване, защитата на родината,служенето на идеите (Платон) или религиозната отдаденост на Бога. От такъв вид е и комунистическата идея за пълното равенство между хората.



Презентация по темата: Комуналният човек

ВЪПРОСИ:
1. Дали винаги желаем да се различаваме от другите?
2. Винаги ли е налице развито чувство за индивидуализъм у хората?
3. Дали хората по-скоро се отъждествяват с общността, отколкото с представата за самите себе си?
4. Има ли разлика между комунален човек и масов човек?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Още уроци